Založ si blog

Odmietnite svoj krst

V súčasnosti prebiehajúce sčítanie obyvateľstva odhalilo jeden zaujímavý fakt. Rímsko-katolícka cirkev ukázala svoj strach, čo sa už mnoho rokov nestalo. Dokonca vo svojich vyhláseniach jej predstavitelia zašli tak ďaleko, že sčítanie označujú za boj proti nej. Pravda je však taká, že sčítanie obyvateľstva je bežný štatistický nástroj využívaný v každej krajine. Nie je na ňom nič politické, ani náboženské.

Jedno však katolíckej cirkvi musíme uznať – jej strach je oprávnený. Nie preto, že by sčítanie bol naozaj bojom proti nej, ale preto, že môže ukázať pravdu a to pravdu o skutočnom počte veriacich, respektíve skutočnom počte ľudí, ktorí sa ku katolíckej cirkvi naozaj hlásia. Je možné, že nakoniec sa ukáže, že Slovensko nie je až taká katolícka krajina, ako sme si doteraz mysleli.

Samozrejme, nejde len o katolícku cirkev. Ona je však najsilnejším hlasom burcujúcim proti sčítaniu. A čím je jej strach väčší, tým väčším bude aj jej odpor. Obavy katolíkov totiž majú dvojitý základ. Prvou rovinou je, ako už bolo spomenuté, strach pred skutočným počtom ľudí hlásiacej sa ku katolíckej forme kresťanstva a tým pádom aj k príslušnosti k samotnej rímsko-katolíckej cirkvi. Čím viac ovečiek v stáde, tým väčší vplyv v spoločnosti, kultúre, politike. Čím menej veriacich, tým bude vplyv menší. Výsledkom sčítania totiž môže byť aj preukázanie faktu, že ku katolíckej cirkvi sa hlásia prevažne starší ľudia, kým mladí, hoci sú veriaci, odmietajú inštitucionalizovanie svojej viery, ktorú chcú radšej prežívať vo svojom vnútri, ako pri stredovekých kolektívnych obradoch.

Druhou rovinou je rovina finančná. Financovanie cirkví je totiž do istej miery závislé práve aj na výsledkoch sčítanie obyvateľstva. Čím viac ľudí sa bude hlásiť k tej ktorej cirkvi, tým väčší finančný príspevok jej bude štátom daný. Preto zástupcovia katolíckej cirkvi plačú, že sú kostoly zatvorené. Nemôžu totiž priamo ovplyvňovať svoje ovečky, aby sa k nej hlásili a tým pádom možno prídu o časť financií, na ktoré bola doteraz zvyknutá.

Ide však o pravdu, nech je akákoľvek. Buďme teda úprimní sami k sebe a tým pádom aj k samotnému sčítaniu obyvateľstva. Nenechajme sa ovplyvniť tlakom, ktorý na nás vyvíjajú cirkvi. Takisto ignorujme tlak rodiny, najmä jej starších členov, ktorí už nedokážu rozmýšľať slobodne. Neberte do úvahy fakt, že vás ako novorodeniatko nechali vaši rodičia pokrstiť. Žijete tu a teraz. Máte slobodnú vôľu sa rozhodnúť bez ohľadu na to, čo chce vaše okolie. Pokojne odmietnite svoj krst a formálnu príslušnosť k niektorej z cirkví. Ste slobodní ľudia. Vyjadrite svoj slobodný názor, nech je akýkoľvek.

Spoplatnenie interrupcií ako cesta ku katolíckej tme

16.02.2021

V susednom Poľsku zákaz interrupcií vyvolal obrovskú vlnu odporu a to najmä zo strany poľských žien. Niet sa čomu čudovať, ide o problematický zásah do ženských práv a vo všeobecnosti aj ľudských práv. Hoci aj na Slovensku sa objavili pokusy o úpravu zákona o interrupciách, považovali sa až doteraz za výstrelky ultrakonzervatívnych síl [...]

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2891x
Priemerná čítanosť článkov: 1446x

Autor blogu

Kategórie

Archív